Időjárás

Krétán a legmelegebb hónapok július és augusztus, ekkor a hőmérséklet 29-38 fok között mozog. Szerencsére a tengerparton mindig kicsit “hűvösebb” van, ami köszönhető a szélnek. A hegyekben éjszaka jobban lehűl a levegő, még nyáron is. Nappal viszont még melegebb van, mint a parti területeken; főleg a szélvédett helyeken. Ez a két nyári hónap a legalkalmasabb a fürdőzésre, napozásra, de naptejet semmiképpen se felejtsünk el használni.

Heraklion kikötő

Június és szeptember kellemesen meleg, nincs forróság, de ekkor a legjobb a tengerben úszni, ha egy kis felfrissülésre vágyunk. A napi hőmérséklet 23 ás 29 fok között mozog. Májusban ugyan a tenger még kicsit hűvösebb, de napon már elég meleg van.

Március, április, október és november is kellemes idővel kecsegteti a Krétára utazókat, de ekkor az időjárás kicsit változékonyabb. A sziget igazi arcát ekkor láthatjuk meg, mert nincs sok turista. Minden nyugalmasabb és csöndesebb. A nappali hőmérséklet 17 és 26 fok között mozog, ezért nem árt egy vékony dzsekit és pulóvert a bőröndbe pakolnunk.

Kréta tavasszal

Decemberben is kellemes még az idő, de azért a melegebb ruha és vízhatlan kabát nem árt. Januárban és februárban több csapadék hull, de persze nem minden nap. A hőmérséklet ekkor 9-18 fok között ingadozik. Érdekes viszont, hogy néha a mediterrán országok tele hűvösebbnek érződik, mint más országokban, ahol jobban fel vannak készülve a télre. Ez főleg az épületekre vonatkozik, amelyek a legtöbb esetben nem szigeteltek és nincs bennük fűtés sem. A hotelekben általában légkondival lehet fűteni. A déli országok egyáltalán nincsenek felkészülve a téli alacsony hőmérsékletekre. Hatalmas esőkkel természetesen itt is kell számolni a téli időszakban. Általában nem a csepergős fajta, hanem inkább a lezúdulós.

Kréta télen

Főleg az áprilistól júniusig és az októbertől novemberig tartó időszak időjárása változhat évről-évre, ezért érdemes a nyári ruhák mellett pár melegebb ruhadarabot is becsomagolni. A jó hír, hogy a tengerben egészen november elejéig és közepéig lehet úszni. A helyiek már biztos nem fognak ilyenkor fürödni, inkább a külföldiek.

Heraklion ősszel