Időjárás

Kréta időjárása 

Krétán a legmelegebb hónapok július és augusztus, ekkor a hőmérséklet 29-38 fok között mozog. Szerencsére a tengerparton mindig kicsit “hűvösebb” van, ami köszönhető a szélnek. A hegyekben éjszaka jobban lehűl a levegő, még nyáron is. Nappal viszont még melegebb van, mint a parti területeken; főleg a szélvédett helyeken. Ez a két nyári hónap a legalkalmasabb a fürdőzésre, napozásra, de naptejet semmiképpen se felejtsünk el használni.

Heraklion kikötő

Június és szeptember kellemesen meleg, nincs forróság, de ekkor a legjobb a tengerben úszni, ha egy kis felfrissülésre vágyunk. A napi hőmérséklet 23 ás 29 fok között mozog. Májusban ugyan a tenger még kicsit hűvösebb, de napon már elég meleg van.

Március, április, október és november is kellemes idővel kecsegteti a Krétára utazókat, de ekkor az időjárás kicsit változékonyabb. A sziget igazi arcát ekkor láthatjuk meg, mert nincs sok turista. Minden nyugalmasabb és csöndesebb. A nappali hőmérséklet 17 és 26 fok között mozog, ezért nem árt egy vékony dzsekit és pulóvert a bőröndbe pakolnunk.

Kréta tavasszal

Decemberben is kellemes még az idő, de azért a melegebb ruha és vízhatlan kabát nem árt. Januárban és februárban több csapadék hull, de persze nem minden nap. A hőmérséklet ekkor 9-18 fok között ingadozik. Érdekes viszont, hogy néha a mediterrán országok tele hűvösebbnek érződik, mint más országokban, ahol jobban fel vannak készülve a télre. Ez főleg az épületekre vonatkozik, amelyek a legtöbb esetben nem szigeteltek és nincs bennük fűtés sem. A hotelekben általában légkondival lehet fűteni. A déli országok egyáltalán nincsenek felkészülve a téli alacsony hőmérsékletekre. Hatalmas esőkkel természetesen itt is kell számolni a téli időszakban. Általában nem a csepergős fajta, hanem inkább a lezúdulós.

Kréta télen

Főleg az áprilistól júniusig és az októbertől novemberig tartó időszak időjárása változhat évről-évre, ezért érdemes a nyári ruhák mellett pár melegebb ruhadarabot is becsomagolni. A jó hír, hogy a tengerben egészen november elejéig és közepéig lehet úszni. A helyiek már biztos nem fognak ilyenkor fürödni, inkább a külföldiek.

Heraklion ősszel

Kréta tenger hőmérséklete

Novemberben a tenger hőmérséklete Krétán nem alacsonyabb, mint júniusban (19-20°C). A legalacsonyabb tenger hőmérsékletet januárban, februárban és márciusban mérték, de ekkor sem megy le a víz hőmérséklete 14°C alá. Akkor kezd lehűlni a tenger vize, amikor a hegyekben megindul a hóolvadás és a tengerbe érkező folyók szállítják a hidegebb vizet.

Kréta napsütéses órák

Egy évben általában 2000 órát süt a nap Kréta szigetén, a legnaposabb a sziget déli része és Gavdos, itt kb. 2400 órát süt a nap egy év leforgása alatt. A nyári hónapokban egészen este 9-ig is süthet a nap. Nem árt tudni, hogy az UV sugárzás is igen magas.

A május és szeptember közötti időszakban könnyen leégünk a napon, ha nem vigyázunk (még akkor is, ha felhős az idő). Különösen a délelőtt 10 és a délután 4 közötti időszakban.

Pár jó tanács, ha Krétán nyaralsz:

  • Maradj árnyékban 10 és 16 óra között.
  • Viselj napszemüveget, kalapot és egy pólót, ha hosszabb ideig a napon tartózkodsz.
  • Használj minumin SPF 30+ naptejet, amit 2 óránként újra magadra kensz.

Csapadék Krétán

Krétán a legtöbb csapadék a hegyekben hull (főleg tavasszal és télen), az alacsonyabb részeken nagyon kevés. A nyári hónapokban pedig szinte egyáltalán nem hull csapadék. A legtöbb csapadékot nagy víztározókban gyűjtik össze a szigeten.

Hó Krétán

Január és március között hull hó a szigeten, de ez szinte kizárólagosan a hegyi területeken pl. Dikti, Lefka Ori.

Kréta időjárása