Strandok

Strandok Heraklion közelében

Heraklion egy igazán sokszínű, nyüzsgő város mozgalmas és izgalmas éjszakai élettel, de azért ne feledkezzünk meg a város környéki strandokról sem. Mindenki megtalálja itt a számításait, ha strandról van szó. Van itt kiépített, családbarát és eldugott strand is. Matala strandja különleges barlangjairól híres, míg Agia Pelagia Beach és Palaiokastro a legnépszerűbb tengerpartok Kréta fővárosának közelében.

Most pedig jöjjön a 15 top strand Heraklion közelében:

Agia Pelagia

Agia Pelagia - Kréta

Agia Pelagia 10 km-re keletre fekszik Herakliontól és a környék legnépszerűbb strandja. Egy nagyon jól kiépített tengerpart hotelekkel, bárokkal, éttermekkel és kávézókkal. Különböző vízi sportokat is ki lehet itt próbálni. A homok szép tiszta, a tenger pedig elég nyugalmas, nincsenek óriási hullámok. Lehet természetesen búvárkodni is. A helyiek közül is sokan járnak ide úszni és napozni.

krétai strandok vízi sportok – sokan látogatják – több jó strand a közelben – jól kiépített

Lendas Beach

Lendas Beach - Kréta

Lendas nyaranta elég zsúfolt, nagyon népszerű hely. Minden megtalálható a strandon, amire a nyaralóknak szüksége van pl.: napernyő- és napágy bérlés, zuhanyzók. Jó tudni, hogy a part köves. A Lendasba vezető út kis falvakon – Platanos, Miamou és Krotos – halad keresztül, a 34 km-es útszakasz eléggé keskeny és kanyargós. Lendas közelében vannak nyugalmasabb strandok is, ezeket sok nudista látogatja.

krétai strandok népszerű hely – jól felszerelt strand – családbarát – köves part – eldugott öblök 

Maridaki – Agios Panteleimon Beach

Maridaki - Agios Panteleimon Beach

65 km-re délre fekszik ez a strand a fővárostól, a Mesochori falu felé vezető úton található. Az tengerpartra vezető útviszonyok nem a legjobbak, 20 km-es földút vezet ide az Asterousia hegyen keresztül. Megéri a fáradságot, mert a strand nagyon szép festői eldugott öblökkel tarkítva. Egy patak ömlik itt a tengerbe, aminek a vize olyan tiszta, hogy még ihatunk is belőle. Pont ezért a víz itt hűvösebb és mélyebb is, ami frissítően hat a nyári hőségben. A strandhoz közeli kis településen pedig van egy platánfákkal körülvett tér és taverna is.

krétai strandok mély és hűvösebb víz – köves part – apró, eldugott öblök – nyugalmas hely

Koudouma Beach

Koudouma Beach Krétán

A Koudouma kolostor 70 km-re délre fekszik Herakliontól. Harakas és Sternes falvak irányába kell autóznunk. Sternestől a strandra vezető út nem túl jó, ligeteken vezet keresztül és viszonylag nagy a magasságkülönbség is, viszont cserébe lélegzetelállító kilátásban lesz részünk. A kolostor előtt van egy apró kavicsos tengerpart. A strand keleti részén sok barlangos, bemélyedéses rész van, amelyek természetes árnyékot adnak a legnagyobb nyári forróságban is. A közelben van egy nagyon különleges barlang – Avakospilaio – ahol gyönyörű sztalagmiteket és sztalagtiteket csodálhatunk meg.

krétai strandok árnyékos part – nyugalmas és eldugott strand – lehet kempingezni – túrázás 

Palaiokastro Beach

Palaiokastro Beach - Kréta

Palaiokastro közel – 17 km-re nyugatra –  van a fővároshoz. Strandja köves és elég mély. A tengerpart keleti részén egy velencei erőd maradványait fogjuk felfedezni – innen ered a neve is: Palaiokastro, jelentése: öreg vár – amely a partot védte a kalózok támadásaitól. A Heraklionból Chaniába vezető utat kell követni és Palaiokastro lejárónál kell lefordulni róla.  Egyszerűen meg lehet találni.

krétai strandok családbarát – közel Heraklionhoz – könnyen megközelíthető – köves part

Agiofarago Beach

Agiofarago strand Krétán

Nem a legegyszerűbben megközelíthető strandok közé tartozik, de ha mégis vállaljuk a 45 perces könnyű sétát, akkor kárpótolni fog minket a látvány és az élmény. Az Agiofarago szurdok kijáratánál található az azonos nevű strand, Kali Limenes nevű településtől nem túl messze. Ha nincs kedvünk a sétához, akkor hajóval is kijöhetünk ide. Matala, Agia Galini és Kali Limenes kikötőjéből indulnak hajók. A szép köves védett strandon a tenger sem hullámzik nagyon. Még vadkecskék is lejárnak ide inni, olyan nyugalmas és érintetlen a hely.

krétai strandok köves – nyugalmas és eldugott öböl – nincs tömeg

Aspes Beach

Aspes Beach - Kréta

Ez az eldugott kis strand 4km-re keletre található Treis Ekklisies-től, 62 km-re délre Herakliontól. A partot vastag, fekete homok borítja, pont emiatt olyan különleges. Ideális hely snorkellingezéshez is. A partot körülvevő hegyek olyan magasak és a part olyan meredek, hogy a legbiztonságosabban csak hajóval tudjuk megközelíteni Treis Ekklisies-ből.

krétai strandok különleges fekete homok – nyugalmas strand –  ideális snorkellingezéshez

Kali Limenes Beach

Kali Limenes Beach - Kréta

Kali délnyugatra fekszik 75 km-re Herakliontól. Pombia nevű falu után az út elég keskeny lesz és kanyargós. A tenger elég nyugodt itt és a környék strandjai nagyon népszerűek; főszezonban zsúfoltak is. Makria Ammos a legnagyobb strand a környéken, szürke kaviccsal borított, fák nyújtanak természetes árnyékot és a víz elég mély. Kali Limenes közelében található egy másik, jól felszerelt strand, ez Psili Ammos, ideális kisgyerekes családoknak. A közelben vannak tavernák, üzletek (mini marketek) és szálláshelyet is lehet találni.

krétai strandok népszerű strand – családbarát – jól felszerelt – kirándulni lehet a környéken

Kokkini Ammos Beach

Kokkini Ammos Beach - Kréta

Kokkini Ammos Beach kétféleképpen közelíthető meg. Matalától északra egy ösvény vezet ide egy kisebb hegyen keresztül, kb. 20 perces sétával lejuthatunk a strandra. Hajóra is szállhatunk Matalában. A partnak különleges vörös színe van, ahogy a környező hegyeknek is. A strand eléggé eldugott, de van egy kis büfé a parton, ami nem mindig van nyitva. Érdemes napernyőt magunkkal hozni, ha itt szeretnénk strandolni. Nudisták is előszeretettel látogatják.

krétai strandok vöröses színű homok – nyugodt hely – nudisták is látogatják

Kommos Beach

Kommos Beach - Kréta

Heraklion déli részén, a Messara-öbölben található ez a világ szeme elől elzárt, köves strand – Kommos. Egy földút vezet ide le, amikor elfordulunk jobbra Pitsidia falu után. Mivel ez a tengerpart egykor Phaisztosz kikötőjének része volt; ha már itt járunk, látogassuk meg ezt a fontos régészeti lelőhelyet, ahol a mínoszi civilizáció emlékeit láthatjuk.

Nem túl kiépített a strand, de azért vannak bérelhető napágyak, napernyők és zuhanyzók is. Nagyon szép innen a kilátás a Paximadia-szigetek irányába.

krétai strandok nyugodt és csöndes hely – nagy strand – közelben fekszik Phaisztosz

Agios Ioannis Beach

Agios Ioannis strand - Kréta

Az azonos nevű település 70 km-re délre található Herakliontól és 8 km-re Kapetaniana nevű falutól. Az ide vezető út Loukia falu után eléggé keskeny és kanyargós. Itt fekszik az Agios Ioannis nevű sziklába vájt kolostor is. A strand apró kavicsos, a tenger nagyon tiszta és kiválóan alkalmas úszásra és horgászásra. Nem túl jól felszerelt a partszakasz, de van néhány kiadó szoba, pár taverna és kis üzlet a környéken.

krétai strandok nyugodt hely – köves part – lehet horgászni is

Voidomatis Beach

Voidomatis Beach - Kréta

A Mesosfinis-szurdok kijáratánál fekszik a Voidomatis strand, 60 km-re délre Herakliontól és  keletre Treis Ekklisies-től. Eldugott öbölben található; két hatalmas szikla emelkedik ki itt a vízből és a part keleti részént pedig egy nagy barlang látható. Ennek a neve Voidomati, ami azt jelenti, hogy “az ökör szeme”. A part Treis Ekklisies nevű település irányából is megközelíthető egy 3 km hosszú földúton.

krétai strandok természetes árnyék – eldugott strand – homokos part

Chrysostomos Beach

Chrysostomos Beach - Kréta

75 km-re délre fekszik Herakliontól, Kali Limenes közelében az azonos nevű település. Néhány taverna és kiadó szoba van a faluban. Tulajdonképpen 4 strand található itt. A Lasea strand apró kavicsos. Utána következik – nyugati irányba haladva – Segrezo – ahol néhány hatalmas szikla vezet be egy kis szigethez, melynek a neve Trafos. Eléggé elszigetelt köves strand, itt nincsenek fák sem, amik árnyékot adnának. A harmadik kis strand Chrysostomos keleti felén található, de főként kikötőnek használják és a parton van egy taverna is. Ha ezután párhuzamosan haladunk a parttal, akkor egy nagyon festői partra jutunk el, ez Macha Beach, ami apró kavicsos és csodálatosan kék a víz.

krétai strandok több kisebb, tiszta strand – családbarát – kiadó szobák és taverna a környéken

Treis Ekklisies

Treis Ekklisies strand Krétán

A település neve – Treis Ekklisies –  három templomot jelent, ugyanis a környéken 3 bizánci templom –  Metamorphosisis, Agios Antonios és Evangelismos –  található. 63 km-re fekszik Herakliontól. Eléggé elszigetelt települések találhatóak errefele, de a legszebb strandokkal büszkélkedhetnek. A település mögött fekszik az Amba-szurdok és előtte pedig ez a homokos és gyorsan mélyülő strand terül el. Vannak itt tavernák, kávézók és természetesen kiadó szobák is. Nyugatra a falutól, a hegyek mögött van egy szentjánoskenyérfa liget és egy kis eldugott homokos strand, melynek a neve Pahia Ammos.

krétai strandok szép és nyugodt strand – kristálytiszta és mély víz

Matala Beach

Matala Beach Krétán

Kréta egyik leghíresebb strandja egészen a 70-es évek óta, amikor a hippik “megszállták” a partot. Különlege szikláiba vájt barlangjai miatt is sokan keresik fel. 67 km-re fekszik Heraklintól, szép kilátás nyílik innen a Líbiai-tenger és a Paximadia-szigetek irányába. A hosszú, homokos part jól felszerelt. Vannak bérelhető napernyők, napágyak, mosdók és zuhanyzók is. A víz elég mély és néhány tamariszkuszfa nyújt természetes árnyékot. Vannak itt ezenkívül ajándékboltok,  kávézók, tavernák, beach bárok és szálláshelyek is.

krétai strandok családbarát – jól felszerelt –  homokos strand