Látnivalók

Látnivalók Heraklionban

Heraklion (Iráklio) Kréta északi partján fekszik, a sziget fővárosa; legfontosabb kikötője és ipari központja. 174 ezren lakják, modern külvárosaival együtt Görögország negyedik legnagyobb városát alkotja. Knósszosz kikötéje volt egykor, ahol a mínosziak arannyal, kerámiával és sáfránnyal kereskedtek. Európa legősibb civilizációja alakult itt ki. A mínosziak i.e. 2700 és 1450 között éltek a szigeten; leglehetősen békés és kifinomult ízlésű emberek voltak. Szerették a művészetet, a sportot, a természetet és női istenekben hittek. Legtöbben a Knósszosz-i palota romjait keresik fel a város közelében.

Heraklion velencei erőd

Ne hagyjuk ki a következő látnivalókat, ha a krétai Heraklionban járunk:

Óváros
Heraklion város élete mindig a tenger körül forgott. Az Óváros legfontosabb része a kikötő köré csoportosul, ezek közül a leghíresebb látnivaló a Koules, ami nem más mint a velencei erőd. A városfalakra szerencsére fel lehet mászni, a kilátás egyszerűen lélegzetelállító innen. Láthatjuk a fegyvertárat, a hatalmas boltíveket, az egykori műhelyek helyét, ahol a velenceiek javították a hajóikat, valamint a tengeri ételeket felszolgáló éttermekkel tűzdelt sétányt is.

Az Óvárost robosztus városfal védi, ami néhol már elpusztult. A városfalon belül elhelyezkedő sétálóutcán az egykori arisztokrácia otthonai, templomok, kisebb üzletek és árnyas, szökőkutas terek és kávézók bújnak meg.

Knósszosz

Knósszosz Krétán

Kréta legnagyobb és legjobban megőrzött mínoszi palotakomplexuma 5 km-re fekszik délkeletre Herakliontól. A knósszoszi palotakomplexum 20 ezer négyzetméteren húzódik, melynek négy szárnya egy hatalmas udvar köré épült. A legenda szerint Minósz király labirintust építtetett ide, amelybe  bezáratta a bikafejű Minótauroszt. Korát fejlettségben meghaladó épületegyüttes volt, trónteremmel, lakhelyekkel, raktárral, komplett csatornarendszerrel és gondosan kidolgozott díszítéssel. Az ásatások szerint már i.e. 2000-ben lakott terület volt, a mai állapota viszont az 1450-es években alakult ki (néhány 20. századi eleji rekonstrukciós átalakítást leszámítva). Sok freskó replikája látható ma itt, az eredeti változatok a Régészeti Múzeumban vannak.

Heraklion Régészeti Múzeum

Phaisztoszi korong - Kréta

Knósszosz lélegzetelállító, 3500 éves freskói ebben a múzeumban láthatóak. Ezek közé tartozik a “liliomos herceg”, “bikaugratás jelenet”, Kígyóistennő agyagszobra és a  misztikus szöveget tartalmazó Phaisztoszi korong i.e. 100-ból, amelynek értelmét még senkinek sem sikerült megfejteni. Az Óváros keleti részén található a ez a világhírű múzeum, a cím: Xanthoudidou 1, Heraklion.

Történeti Múzeum

Történeti Múzeum Heraklionban

Kréta történelme igazán sokszínű és mozgalmas volt, köszönhette ezt a folyamatos és váltakozó külföldi hódításoknak és uralomnak. A múzeum a sziget 1700 éves történelmét öleli fel a keresztény időszaktól kezdve a modern időkig. Láthatunk itt csodálatos ikonokat, kőfaragásokat, kerámiákat és textíliákat, népviseletet a bizánci, velencei és a török uralom idejéből. Emléket állítottak a múzeumban a krétai ellenállási mozgalomban és a II. világháborúban részt vett és elesett krétaiaknak is.

Minden nagyon jól áttekinthető. Még egy kellemesen árnyas kávézó is tartozik a múzeumhoz, ami 10 perc sétára található a régi kikötőtől. Cím: 7 Lyssimachou Kalokairinou utca, 71202 Heraklion.

Kréta Akvárium

Kréta Akvárium

Ebben a hatalmas és nagyon modern akváriumban felfedezhetjük szinte az egész Mediterráneum vízalatti élővilágát. Kicsik és nagyok kedvence a Cretaquarium Thalassocosmos, ahol 32 hatalmas – szépen kivilágított – üveg tartályban minden megtalálható a cápáktól, a tengeri csikókon, medúzán, teknősökön, homárokon át a polipokig. Az akváriumnak az egykori amerikai katonai támaszpont ad otthon Gournes-ben, 13 km-re keletre Herakliontól.

El Greco Múzeum

El Greco

A 16. században Kréta híres ikonfestő központ volt. Az ikonfestészet egyik jeles képviselője pedig Domenikos Theotokopoulos (1541-1614), közismertebb nevén El Greco. Egy Herakliontól 28 km-re fekvő kis faluban – Fodele – született. A kőházban, ahol született egy múzeumot rendeztek be. 1577-ben El Greco Spanyolországba költözött és élete végéig ott élt. Műveit elsősorban az élénk színek használata jellemzi. Számos reprodukció látható leghíresebb munkáiról ebben a múzeumban.

Phaisztosz

Phaisztosz - KrétaKnósszosz mellett a mínoszi civilizáció egy másik nagyon fontos központja Phaisztosz volt, 62 kilométerre délre fekszik Herakliontól. Sokak szerint még autentikusabb hangulatot áraszt, mint Knósszosz. A ma látható épületmaradványok i.e. 1600-ból származnak. Az 1400-as években ugyanarra a sorsra jutott, mint Knósszosz. Elhagyták lakosai, de az okot még a mai napig nem sikerült a tudósoknak felderíteni. Egy hegyoldalon fekszik, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Líbiai-tengerre. Nyaranta, a tikkasztó hőség idején is kellemes szellők fújnak itt a tenger felől.

Matala

Matala67 km-re délnyugatra fekszik a krétai fővárostól. Matala a sziget egyik leghíresebb üdülőhelye a viszonylag elhagyatottabb déli parton. 60-as években a hippik fedezték fel, akik egyébként sziklába vájt barlangokban laktak. Ezek a vöröses színű, homokkőből kivájt barlangok a Kokkini Paralia nudista strand fölött láthatóak.

Igazából senki sem tudja biztosan, hogy hogyan keletkeztek. A régészek szerint római vagy kora keresztény sírok voltak. Matala nevű falu kb. 20 perc sétára van innen, amelynek saját strandja van napágyakkal és napernyőkkel.